Een betere en gezondere werkplek?
Wat ergonomie eraan bijdraagt.

Het belang van een goede werkplek mag je niet onder stoelen of banken steken… om maar eens de juiste beeldspraak te gebruiken. Want ondanks dat een gezonde werkplek bijdraagt aan een betere werksfeer, zorgt een gezonde werkplek ook voor minder ziekteverzuim. En daar is iedereen bij gebaat.

Bowerkt ervaart dagelijks, vanuit haar rol als kantoorinrichter, wat het belang is van ergonomie bij de keuze van bureau- en of vergaderstoelen en van bureau- en of werktafels. Het lijkt zo simpel. De keuze van een goede bureaustoel. Toch leert de praktijk anders. Helaas vinden nog altijd veel werkgevers dat een stoel een stoel is. Een beetje steun in de rug, een armlegger, verstelbaar in hoogte, wat wil je nog meer.
Om je even wakker te schudden. 80% van alle Nederlanders heeft wel eens te kampen met rugklachten. En, verkeerd zitten is een belangrijke boosdoener.

Bowerkt helpt graag bij de keuze van ergonomisch verantwoorde stoelen en bureaus.
Om je alvast op weg te helpen, geven we een aantal tips die kunnen helpen bij de keuze van
een ergonomische bureaustoel.

NEN.

De eerste stap. Kijk of een bureaustoel aan de NEN normeringen voldoet. Het geeft al aan of het onderstel stevig is, de gasveer deugdelijk, de kruisvoet (met wielen) voldoende stabiliteit geeft en of de stoel op een gemakkelijke manier in hoogte verstelbaar is. Ook de instelling van de rug en de zit diepte zijn in deze norm geregeld.

In Nederland kennen we ook de NPR 1813 richtlijn voor bureaustoelen. Deze richtlijn gaat enkele stappen verder dan de NEN norm. Met name het zithoogte bereik, het zit diepte bereik en de instellingen van de armleggers. Deze richtlijn geeft geen waarde aan de kwaliteit en het zitcomfort. Ons advies voor een juiste bureaustoel is om ze testen voor aanschaf.


Kwaliteit van stof en bekleding.

Een goede bureaustoel heeft wat te verduren. Daarom is de kwaliteit van stof en of leer van belang voor de levensduur en voor de zit beleving.Een te gladde stof geeft het gevoel van “ik glij van de stoel af ” wat uiteraard niet prettig is. De kwaliteit van de stoffen op de stoelen word uitgedrukt in Martindale. Dit is een schuurproef om te testen wanneer de draden van de stof stuk gaan.Richtlijn voor de stoel zitting is ca. 80.000 Martindale of meer. Veel gebruikte stoffen op bureaustoelen zijn o.a. Kvadrat, Camira en Gabriël. Deze kwaliteits-fabrikanten  hebben zeer uitgebreide en mooie collecties van stoffen en kleuren om uw stoelen de juiste look en feel te geven die bij U past.


Rugleuning met S vorm.

Het is belangrijk dat een rugleuning de vorm volgt van je ruggenwervel. Daarom zie je dat een goede bureaustoel een S vorm heeft in de rugleuning.De rug van de stoel is een zeer belangrijk onderdeel van de bureaustoel.Vragen de relevant zijn bij de keuze van een bureaustoel Is deze in hoogte verstelbaar? Is deze neig baar in de juiste posities naar voren en naar achteren? Heeft de rugleuning een apart instelbare lumbaal ondersteuning? Is de rug van stof of van een net weave? Hoe is de instelbaarheid ( tegendruk) van neiging van de rug wanneer ik wil bewegen?

Vragen die relevant zijn voor de juiste keuze van een goede bureaustoel ter voorkoming van rugklachten. Bezoek onze showroom voor het testen van de beste bureaustoelen.


Verstelbare armsteunen.

Hoogte verstelbaarheid is op de meeste bureaustoelen goed geregeld. Echter de verstelbaarheid van armleuningen laat nog wel eens te wensen over. Dus, let daar extra op.

Armleggers kunnen in wel 5 posities worden versteld. De hoogte, de totale breedte, de positie van de armpad kan naar voren en naar achteren en 180 graden draaibaar. Het gebruik van de armleggers  en de instelling is vaak onduidelijk. De hoogte van de armleggers stel je zo in dat je onderarm er op rust en dat je schouders daardoor niet in een onnatuurlijke positie naar boven of naar beneden komen. Verder is je armlegger bovenzijde hoogte ook de hoogte voor je werkblad. De armlegger is het verlengende van je bureaublad.


Zitcomfort.

Een goede, stabiele bureaustoel herken je al snel als je erin gaat zitten. Het is de bedoeling dat je op de juiste plekken ondersteuning voelt, waarbij het zitcomfort toch prettig blijft.Test maar eens een aantal bureaustoelen, dan merk je het direct. Een van de voorbeelden van variabel zit comfort is de airseat van Kohl. Je laat lucht in de zitting als je harder wilt zitten,of lucht eruit wanneer je zachter wilt zitten. Door de airseat word dynamisch zitten gecombineerd met wisselende zithoudingen.

Kijk op ons Youtube kanaal voor bewegend zitten met de airseat.


Advies op maat.

Bowerkt is overtuigd van een advies op maat. Dat kan het best gegeven worden in de uitgebreide showroom, waar verschillende stoelen getest kunnen worden. Maar op verzoek kan een stoelentest ook uitgevoerd worden in je bedrijf. U bent van harte welkom om onze bureaustoelen te testen. In de showroom hebben we stoelen van Herman Miller, Viasit, Dauphin, Zuco, Be by Beta, Kohl en ons Huismerk voor u klaarstaan.