De kracht van kleur

Wist je dat kleuren je emoties beïnvloeden?

Het is gebleken dat kleur en daglicht invloed hebben op ons humeur en productiviteit. Kleuren roepen associaties op en hebben dus ook invloed hoe jij je voelt op kantoor. Hierbij gaat het niet alleen om de kleur op de muren, ook de kleuren van het meubilair, de vloer, kunstwerken en accessoires tellen mee.

Welke kleur(stelling) doet wat en kun je het beste gebruiken?

Er is geen vaste of perfecte kleurtint die je kan gebruiken. Dit is voor ieder bedrijf, afdeling en persoon anders. Wel zijn er een aantal basisprincipes die over het algemeen van toepassing zijn. Het is hierbij vooral belangrijk dat er een bepaalde samenhang is tussen de verschillende ruimtes waarbij alle belangrijke aspecten samenvloeien in jouw kantoorconcept.

Zo zijn er drie groepen in kleur te onderscheiden, namelijk warme, koude en neutrale kleuren. Onder warme kleuren vallen de kleuren rood, oranje en geel. De kleuren paars, groenblauw en blauw worden als koud ervaren. En onder de neutralen worden wit, grijs en donkergroen gerekend.

Effectief kleurgebruik op kantoor

  • Rood, de kleur van expressie en energie. Deze sterke kleur wordt minder gebruikt in kantoren vanwege de hardheid. De kleur kan namelijk agressief en onrustig overkomen. Gebruik rood dus enkel als accentkleur in bijvoorbeeld accessoires.
  • Oranje, de kleur van creativiteit. Het geeft een warme, vrolijke uitstraling. Een warme oranje tint wordt vaak gebruikt in bedrijven met een sociaal, gastvrij karakter.
  • Geel, een energieke, motiverende kleur. Deze kleur activeert de hersenen en geeft ons energie. Let wel op met de hoeveelheid geel in de ruimte. Bij overmatig gebruik heeft het een overprikkelend effect. Gebruik geel dus het liefst in combinatie met lichte kleuren.
  • Blauw, roept een gevoel van concentratie en rust op. Hoe donkerder de kleur blauw hoe zakelijker de uitstraling. Breng deze kleur in balans met warme of lichte kleuren.
  • Groen, het symbool van natuur en veiligheid. Deze kleur ontspant je ogen en geeft een rustig, geconcentreerd gevoel. In kantoren wordt groen veel gebruikt, mits de ruimte goed belicht wordt. Anders kan de kleur somber en donker overkomen.
  • Paars, de kleur van wijsheid en luxe. Deze kleur heeft een kalmerende werking. Daarnaast wordt paars vaak gebruikt voor een luxueuze uitstraling.
  • Wit, staat voor helderheid. Deze neutrale kleur kan gecombineerd worden met alle kleuren. De kleur geeft een rustige sfeer. Te veel wit kan daarentegen overkomen als saai en steriel.
  • Grijs, de kleur van professionaliteit. Deze veelzijdige kleur kan gecombineerd worden met bijna alle kleuren. Het creëert een professionele, rustgevende sfeer, mits gecombineerd met het juiste licht.
  • Zwart, de kleur van macht en autoriteit. Deze sterke kleur kan intimiderend overkomen, daarom is balans erg belangrijk. De klassieke combinatie met wit, blijft populair. Dit straalt zakelijkheid en karakter uit.

Bij het kiezen van de juiste kleuren is het belangrijk om je doel van de ruimte te bepalen. Wat wil ik uitstralen en welke gevoelens wil ik stimuleren? Laat de identiteit van je bedrijf zien door het juiste kleurgebruik. Daarnaast is het essentieel om de lichtval in de ruimte te bekijken! Bepaalde lichtval kan namelijk een onbedoeld verkeerd effect veroorzaken. Dus daarom is het belangrijk om te anticiperen op de richting waaruit het licht naar binnen valt. Zo geeft daglicht vanuit het noorden een andere kleurbeleving dan daglicht vanuit het zuiden. Hierbij komen de drie bovenstaande groepen om de hoek kijken. Zorg daarnaast voor afwisseling, maar ook eenheid. Kies niet één kleur, maar zoek de juiste balans tussen rust en stimulatie. Breng het kleurpalet in evenwicht, zorg voor een geheel .

Al met al, is er dus geen perfecte combinatie die overal toepasbaar is. Onze adviseurs denken graag met u mee. Informeer daarom gerust naar de mogelijkheden.

 

 


Meer nieuws