Herman Miller introduceert SAYL

Een nieuwe familie stoelen die ongeëvenaard comfort en vrijheid combineert met alle kenmerken van een echte Herman Miller-classic.

Herman Miller, internationale marktleider op gebied van kantoormeubilair, introduceert haar nieuwste designproduct: de SAYL-familie van bureau- en bijzetstoelen. Door de samenwerking met de ontwerper Yves Béhar geeft SAYL een ongeëvenaard gevoel van vrijheid in combinatie met een ‘best in class’ comfort.Na de introductie van icoon Aeron in 1994, duurzaam toonbeeld Mirra in 2003 en de allesomvattende Embody in 2008 is SAYL de volgende revolutionaire doorbraak op gebied van ergonomie, design,duurzaamheid én prijs. Met SAYL speelt Herman Miller in op de huidige marktomstandigheden dooreen product te ontwikkelen met een aantrekkelijke prijsstelling voor het onderste deel van het middenmarktsegment.

SAYL is het antwoord op de vragende markt en een interessante verbreding van het huidige productportfolio. Met de koers die Herman Miller met Sayl gaat varen, richt de wereldwijde erkende kantoormeubelproducent zich op een aanzienlijk grotere markt.

Béhar werkt regelmatig samen met Herman Miller en staat bekend als iemand die de grenzen van de technologie opzoekt. Met SAYL heeft hij een ontwerp gecreëerd met de kwaliteit van een topmerk.Zoals Jack Schreur, Vice President of Seating bij Herman Miller, opmerkt, omvat dit: “gezonde ergonomie,materiaal- en prestatievoordelen, onze garantie van 12 jaar en zoals altijd, milieuverantwoordelijkheid.

Vanaf het begin van het design wilde Yves Béhar wilde en nog nooit eerder vertoond gevoel van vrijheid voor de zittende mens mogelijk maken met een ontwerp dat optimaal comfort biedt met gebruik van zo weinig mogelijk materialen. “We hebben geobserveerd hoe mensen zitten en werken,” aldus Béhar. “We hebben meer dan duizend schetsen gemaakt en meer dan 70 prototypen gebouwd. Van de constructie van de rug tot en met de kleinste knopjes hebben we alles opnieuw onder de loep genomen.”Béhar ontleende zijn inspiratie voor het ontwerp van SAYL aan het ontwerp van tuibruggen.Hij onderzocht of de principes die gebruikt werden voor het bouwen van een brug met spankabels ook op een stoel konden worden toegepast. Op basis hiervan ontwikkelde Béhar de 3D Intelligent™ suspension back. De rugleuning heeft net als een tuibrug geen star buitenframe en is tevens vergelijkbaar met de principes van ophanging en ondersteuning.Door deze bedrijfseigen innovatie van de 3D Intelligent™ suspension back past de stoel zich aan de lichaamsvorm en -bewegingen van de gebruiker aan en biedt volledige ondersteuning. Bill Dowell,bedrijfsergonoom bij Herman Miller, zegt hierover: “De overgangszone van de borst tot de lende en van de borst tot het heiligbeen wordt ondersteund terwijl de tussenliggende zone kan buigen en zich kan aanpassen aan de wervelkolom van de individuele gebruiker”.

Herman Miller introduceert SAYL

Béhar en het ontwikkelteam van Herman Miller hebben voor een radicale benadering van het ontwerpproces gekozen. Ze hebben onderzocht wat er van het ontwerp kon worden weggelaten om een beter effect te realiseren. Deze benadering, die men de eco-dematerialised™-benadering heeft genoemd, was erop gericht alle onnodige onderdelen weg te halen en tegelijkertijd prestaties en esthetiek van hoog niveau te realiseren. Dit minimalisatieproces heeft een gunstig effect op milieubelasting. Béhars eco-dematerialised ™-benadering maakt inventief gebruik van minder materialen, hetgeen leidt tot een fysiek lichtere stoel die vervolgens weer goedkoper en milieuvriendelijker is.

Herman Miller is erin geslaagd de CO2-voetafdruk van SAYL verder te verkleinen door de stoelen in drie werelddelen te vervaardigen. Hierdoor wordt de afstand tussen de fabriek en de afnemer verkleind. Het ontwerp van de stoel voldoet aan het uitgebreide DfE-protocol (DfE = Design for Environment, oftewel ontwerpen voor het milieu) van Herman Miller, waarbij erop wordt toegezien dat de weinige materialen die gebruikt worden bij de productie van de stoel duurzaam zijn.

Door zijn sobere ontwerp krijgt SAYL een zekere nederigheid die gebruikers in diverse branches zal aanspreken en die geschikt is voor allerlei omgevingen. SAYL is de nieuwste ontwikkeling in een lange reeks van samenwerkingsprojecten van Herman Miller. De kantoormeubilairfabrikant heeft een rijk erfgoed met baanbrekende ontwerpen zoals de Aeron-stoel, de Equa-stoel en Leaf light. Yves Béhar is een van de vertegenwoordigers van een elitegroep designers die met Herman Miller hebben samengewerkt.

Andere bekende namen zijn Bill Stumpf, Charles en Ray Eames en Isamu Noguchi.

Herman Miller introduceert Sayl