Werkomgeving is overspannen

Werkomgeving is overspannen

Werkomgeving is overspannen

Donderdag 17 November 2011

Werkomgeving is overspannen! De werknemer wil gewoon goed zijn werk kunnen doen in een prettige sfeer maar krijgt hiervoor geen ruimte.

In 2006 heeft Het Nationale Werkplekonderzoek zijn succesvolle intrede gedaan. Het onderzoek is in 2010 uitgevoerd door newnews.nl.

Werknemer wil vaste werkplek en zoekt naar rust

Eén van de meest opvallende resultaten is dat 68% van de respondenten kiest voor een vaste eigen werkplek in plaats van een flexibele werkplek. Ongeveer 60% van de ondervraagden geeft aan zich thuis te voelen in de werkomgeving en slechts 25% wordt vrolijk van de werkomgeving. De helft tot twee derde van de werknemers wil iets veranderen aan de inrichting van hun werkplek, maar heeft geen invloed op de inrichting van de werkomgeving. Slechts 55% van de ondervraagden ziet de toekomst van hun carrière met vertrouwen tegemoet. De werknemer lijkt te zoeken naar rust, zekerheid en zorg. Meer dan 60% verwacht van de werkgever middelen om in gezondheid en vitaliteit te kunnen voorzien en zou het niet erg vinden om jaarlijks een gezondheid- en vitaliteitscan te moeten ondergaan.

Werkomgeving moet personificatie zijn van werknemer
    
De werknemer wil meer groen, beter klimaat, meer licht, meer ruimte voor persoonlijk overleg, meer eigen ruimte en een vaste werkplek. Als de werknemer moet kiezen tussen verschillende soorten vergaderen wordt klassiek vergaderen met grote afstand verkozen boven bijvoorbeeld staand en virtueel vergaderen. Onze koffie drinken we het liefst op een plekje waar een zitje is en lunchen doet 69% van de respondenten het liefst aan kleine tafeltjes in plaats van achter de computer of buiten de deur. Het lijkt alsof de werkomgeving steeds verder van de werknemer af is gaan staan, terwijl de werkomgeving juist een personificatie moet zijn, want daar voelt de Nederlandse werknemer zich het beste bij. Wolke Buijs, directeur van Bowerkt vult aan: ‘Het inrichten van een werkomgeving is niet zomaar een kunstje. De wensen van de medewerker moeten centraal staan, maar dat is niet overal zo. Je ziet vaak een belevings verschil tussen de wensen van de medewerker en de inrichting van de werkomgeving.’

Werkomgeving moet ruimte bieden voor mens-zijn

Wat we willen is gelukkig zijn. En dat, geven de respondenten aan, is sterk afhankelijk van inrichting, omgang met anderen, ruimte hebben voor eigen initiatief, uitdaging, persoonlijke ontwikkeling, successen en waardering. Het is de kunst om dit op een juiste manier te vertalen in de inrichting van de werkomgeving. In plaats van de drukke werkomgevingen die nagenoeg lijken op een moderne menshouderij wil de werknemer gewoon Jiskefet: een eigen vaste werkplek, kinderfoto’s op het bureau en posters aan de muur. Maar liefst 63% wil iets veranderen aan de eigen werkomgeving en 47% geeft aan dat ze het belangrijk vinden om de werkplek te verpersoonlijken. Hans Topée, directeur van newDirections sluit zich hierbij aan,‘Hypes zoals Het Nieuwe Werken drukken de werknemer in een keurslijf. De werkomgeving wordt een eenheidsworst waar mensen niet zichzelf kunnen zijn. Dit is funest voor de productiviteit binnen de organisatie. Voor een echt ondersteunende werkomgeving kijk en luister je eerst heel goed naar de werknemer. Veel bestuurders vergeten dat en streven slechts naar kostenminimalisatie. ‘

Verder informatie en vragen

We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt naar aanleiding van dit onderzoek. Misschien herken je jezelf wel in de resultaten of ben je benieuwd hoe je op je eigen werk iets zou kunnen veranderen.

Mail je vragen/opmerkingen naar info@bowerkt.nl of neem contact op via de telefoon (0412-627111).