Draadloos opladen

Wat is draadloos opladen?

Hoewel draadloze oplaadtechnieken zeker niet nieuw zijn, was het gebrek aan een industriestandaard de reden dat draadloos opladen nog steeds niet grootschalig toegepast werd. Qi (spreek uit ‘chi’). is een wereldwijde standaard voor het draadloos opladen van toestellen op batterijen, zoals gsm’s/smartphones, iPods, mp3-spelers en camera’s. Vanaf nu hoef je je telefoon niet meer op te laden door je telefoon aan te sluiten met een stekker, maar gewoon op je Qi lader neerleggen en je telefoon laadt vanzelf op, zonder snoer!

Net als Bluetooth de standaard is voor gegevensuitwisseling over korte afstanden en Wi-Fi de standaard is voor draadloze netwerken, is Qi een van de standaarden voor draadloos opladen. Om de Qi-norm te mogen dragen, moet een product slagen voor uitgebreide tests. De Qi-gecertificeerde producten worden uitvoerig getest door onafhankelijke testlaboratoria.

Hoe werkt het?

Momenteel zijn inductie- en magnetische resonantie de twee meest gebruikte technieken om energie draadloos over te brengen. Qi werkt met magnetische inductie waarbij elektrische energie via een magnetisch veld wordt getransporteerd tussen twee spoelen, waardoor geen bekabeling meer nodig is voor de energieoverdracht. Op dit moment is draadloos opladen via de Qi lader geschikt voor apparaten die 5 watt of minder aan stroom gebruiken, zoals een mobiele telefoon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laders en apparaten met de Qi standaard gebruiken dezelfde frequentie, zodat alle Qi-producten compatibel zijn zolang hun actieve gebieden elkaar raken, ongeacht fabrikant of merk. Om gebruik te kunnen maken van Qi draadloos opladen moet uw telefoon dat wel ondersteunen. Steeds meer telefoons hebben tegenwoordig ingebouwde draadloze oplaadmogelijkheden ingebouwd. Er zijn ook speciale hoesjes & stickers beschikbaar die de draadloze oplaadfunctionaliteit gemakkelijk toe kunnen voegen aan telefoons die dit niet uit zichzelf ondersteunen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kijk voor een overzicht van alle ondersteunde apparaten op
http://www.qinside.biz/en/support/qi-enabled-phones-2015

Geeft de Qi-technologie voor draadloos opladen elektromagnetische straling af?

Alle elektromagnetische toestellen geven straling af, maar de straling van de Qi-technologie is erg beperkt. Het principe wordt al jaren in elektronische tandenborstels gebruikt, zonder bekende fysieke gevolgen voor de gezondheid van de mens.
Er is alleen elektromagnetische straling in de onmiddellijke omgeving van de Qi-lader, en alleen wanneer er een toestel op ligt. De afgifte van elektromagnetische straling wordt bovendien beperkt door een bijkomende afscherming van de zendende en ontvangende Qi-spoelen.

Bekijk alle QI producten in onze webshop!